Checklista flytt

Vi tipsar om vad du bör tänka på inför din privata flytt! Det är mycket att hålla reda på när man ska flytta, därför har vi skapat en checklista för att det ska bli enklare för dig att komma ihåg allt och ha bättre kontroll. Kolla in vår checklista för att inte missa något viktigt!

Att tänka på vid flytt

Det är mycket att tänka på vid flytt. Om du har möjlighet rekommenderar vi dig att börja tänka på flytten i god tid innan, eftersom det mesta oftast tar längre tid än man tror. Exempelvis så bör man se över alla avtal man har när det gäller el/vatten/hemtelefoni och internet, minst ett par månader innan flytten. Det kan vara så att ni har uppsägningstid på avtalen om de ska ändras eller sägas upp och inte flyttas vid flytten, och då är det bra att vara ute i god tid innan flyttdagen. Vi vill med hjälp av denna checklista för flytt hjälpa dig med vad man bör tänka på när man flyttar, och förhoppningsvis hjälper denna lista dig att inte glömma bort någon viktig punkt.

Vad ska man tänka på?

Hur bör man prioritera de saker som ska göras inför flytt? Det beror ju lite på hur mycket tid man har på sig, om det är ett stort ett litet hushåll som ska flytta och om man ska flytta från lägenhet till hus eller hur just er situation ser ut.

 • Boka flytthjälp – Boka flytthjälp genom t ex skicka en offertförfrågan till oss på Uppsala Stadsbud, eller be vänner om hjälp och att de ska boka in din flyttdag i kalendern.
 • Ansök om ledighet – Ta ledigt dagen du flyttar om du har ett arbete som kräver det.
 • Rensa hemma – Börja rensa och gör dig av med saker du inte behöver i ditt nya boende. Sälj, skänk eller återvinn.
 • Börja packa – Spara tidningar hemma att packa i. Låna flyttlådor och samla annat packmaterial. Numrera flyttkartongerna och märk dem med vilket rum sakerna tillhör. Börja med förråd, källare och andra rum som du sällan är i och packa ner saker du inte behöver innan flytten. Packa en låda separat med saker som du kommer att behöva under första dygnet på nya stället; underkläder, tallrikar och hygienartiklar.
 • Internet- & telefonleverantör – Ska abonnemang flyttas över till nya boendet eller ska något sägas upp? Om uppsägning ska ske, kontakta leverantören i god tid. Vissa bolag kan ha 3 månaders uppsägningstid.
 • Vatten & el – Ska du byta leverantör vid flytten, ändra avtalsform eller bara flytta över avtalet till det nya boendet?
 • Sophämtning – Ska du flytta till eller från hus? Sophämtning bör då ses över och sägas upp eller beställas.
 • Försäkring – Kontakta ditt försäkringsbolag och meddela din flytt, de behöver t ex veta vad det är för boende du flyttar till, hur stort det är osv för att kunna försäkra ditt hem på rätt sätt.
 • Parkering – Behöver det sägas upp eller ansökas om separat?
 • Adressändring – Detta måste göras enligt lag och kan göras direkt hos Skatteverket eller adressändring.se.
 • Nycklar – Se över hur många nycklar du har, samla in extranycklar som kanske finns hos föräldrar, barn, vänner?
 • Flyttstädning – Är det något du ska boka, eller gör du det själv? Ska det bokas är det bra att boka in minst några veckor innan flyttdagen.
 • RUT-avdrag – Du vet väl att du kan nyttja detta avdrag när du anlitar en flyttfirma? Läs mer om RUT-avdrag vid flytt!

Några sista smarta tips inför flytten

 1. Se till att inte packa för tunga kartonger om du ska bära dem själv, blanda lätta och tunga saker i flyttlådorna för att du enklare ska kunna hantera dem.
 2. Fotografera t ex kablar innan nedmontering av elektronik så att det blir enklare att sätta upp det i nya lyan.
 3. Förvara lösa skruvar och muttrar i märkta påsar så att de inte kommer bort och så att du lätt kan skruva ihop hyllor och möbler som skruvats isär inför flytten.
 4. Packa städartiklar i en separat låda, dessa kan vara bra att ha nära access till under flytten.
 5. Ju smartare du packar och organiserar desto enklare blir det att hitta saker och att packa upp i det nya hemmet.

Kontakta oss idag för kostnadsfri offert på din flytt

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar

Begär offert